Сърбежният обрив: 8 вида

Сърбежният обрив: 8 вида

обривът е промяна в кожата, която може да доведе до неравномерни, петна или люспести пластири. Много хора са имали сърбящ обрив в някакъв момент от живота си. Мнозина са безобидни и ще изчезнат сами, но други може да са по -упорити поради основните причини или условия.

Много различни фактори могат да причинят сърбеж, включително:

 • Алергична реакция към храни, лекарства или предмети, като никелови обеци
 • Докосване или излагане на екологични алергени
 • заболявания като варицела
 • Хронични състояния , като псориазис
 • Инфекции като трихофития
 • Заразяване като краста

Понякога сърбежът обрив ще се подобри без сложно лечение или лекарства, отпускани по лекарско предписание. Обаче обривът може да бъде ранен индикационен или предупредителен знак за по-сериозна дългосрочна загриженост за здравето, което човек трябва да се обърне към.

Важно е да приемат сериозно сърбящите обриви, особено ако те са дълготрайни и с неизвестен произход. Ето осем от по -често срещаните примери за сърбящи обриви.

1. Екзема

приблизително 20% от бебетата и децата имат екзема, но засяга само 1 на 50 възрастни. Екзема или атопичен дерматит причинява възпален, раздразнен и сърбеж.> Хранителни алергии

Американската академия по алергия, астма & Имунологията съобщава, че около 50% от индивидите с тежка екзема имат често срещани генетични смущения.

Конвенционалните лечения за екзема включват стероидни кремове за намаляване на възпалението и овлажнителите за защита на кожата.

лекарите ще предпише антибиотици zenidol таблетки цена, ако кожата се зарази.

Прочетете за шестте вида екзема тук.

2. Кожна алергия

гама от ежедневни продукти и растения от гумени ръкавици до отровен бръшлян съдържат различни алергии, които могат да причинят сърбящ обрив при хора, които са чувствителни към тях.

Медицинският термин за Този отговор е алергичен контактен дерматит. Според Националните здравни институти NIH никелът, който евтините обеци за пробити уши често съдържат, е най -честата причина за алергичен контактен дерматит.

Симптомите могат да се развият в рамките на ден или два след експозицията, но могат да приемат Седмици, които да изчезнат.

Каламин лосиони и бани от овесени ядки могат да помогнат за контролиране на сърбежа.

Тежките форми, включително обрив на лицето или неудобен обрив, който няма да изчезне, може да изисква обрив на лицето или неудобен обрив, който няма да изчезне, може да изисква обрив на лицето или неудобен обрив, който няма да изчезне, може рецепта локални или орални стероиди. Избягването на известни задействания е най -добрият начин за предотвратяване на бъдещи епизоди.

3. Псориазис

Много лекари и специалисти по кожата смятат псориазис за автоимунно възпалително разстройство, което нарушава нормалния цикъл на кожните клетки. Имунната система на Haywire кара белите кръвни клетки да предизвикат хаос в кожата, което води до червени, издигнати, люспести плаки.

Около 2% от хората, живеещи в Съединените щати, имат псориазис. Това е генетично заболяване, което работи в семействата, така че не е заразно. Това означава, че човек не може да зарази псориазис да влезе в контакт с някой, който го има.

Местоположението и появата на плаки зависят от вида на псориазис.

с псориазис на плака, който засяга 90% от хората с псориазис, розови или червени плаки, които се развиват в симетрични модели върху лактите, коленете и близо до косата. Тези плаки обикновено имат слой от бели мъртви кожни клетки.

Друг често срещан тип псориазис е псориазис на гутат. Хората с гвататен псориазис развиват множество малки повдигнати, червени папули и плаки.

По-тежки форми на псориазис, като еритродермичен псориазис, който засяга пълна с PUS, засягаща се част от тялото, или пустуларен псориазис, което причинява пълни с PUS запълнени мехури, са по -рядко срещани. Псориазисът също може да причини копаене и други щети на ноктите и ноктите на ноктите.

В допълнение към физическия и социален дискомфорт, който може да причини сърбеж псориазис обрив, той може да доведе и до други усложнения, включително псориатичен артрит. Това засяга до 30% от хората с псориазис и носи повишен риск от сърдечно -съдови заболявания, диабет, възпалителни заболявания на червата и метаболитен синдром.

Лечението зависи от тежестта на псориазиса на индивида. Опциите варират от локално лечение на кожата до терапия на светлината до системни лекарства, които са насочени към имунната система.

Прочетете около 12 домашни средства за псориазис тук.

4. Кошерите

кошерите, или уртикарията, са вид сърбящ обрив, задействан от освобождаването на хистамин на тялото в отговор на:

 • Ядене на определени храни, включително миди, фъстъци и Дървени ядки
 • Приемане на лекарства, към които някой има алергия, като например сулфа лекарства и пеницилин
 • Ухапвания от насекоми
 • слънчева светлина
 • Интензивна физическа физическа физическа физическа физическа физическа физическа физическа физическа физическа физика активност
 • Инфекции

Американският колеж по алергия, астма, & Имунологията съобщава, че приблизително 20% от хората ще изпитат кошери в даден момент от живота си.

В повечето случаи кошерите се подобряват в рамките на няколко дни. Въпреки това, някои хора имат кошери в продължение на месеци по време.

Алергиите рядко причиняват тези дълготрайни или хронични случаи на кошери. Антихистамините обикновено могат да контролират сърбежа и дискомфорта в остри случаи.

Научете повече за това как да лекувате кошерите тук.

5. Топлинният обрив

Известен също като Miliaria, топлинният обрив се развива, когато потните жлези в кожата станат блокирани, причинявайки възпаление и сърбеж на червени неравности.

Топлинният обрив обикновено не изисква лечение и отива Далеч сам, особено когато човекът с обрива се премества в по -хладна зона.

Прочетете около 12 домашни средства за топлинен обрив тук.

6. Болести

Някои други състояния също могат да причинят сърбящ обрив. Някои често срещани примери включват:

варицела

Основният симптом на варицела е обрив, който се развива в сърбеж, изпълнени с течности мехури. Те в крайна сметка ще преодолеят. Варицелата е силно заразна, така че хората със състоянието трябва да избягват контакт с други хора, докато не се образуват нови мехури и всички стари мехури не са прехвърлили. Антихистамините и хладките овесени бани могат да помогнат за контролиране на сърбежа.

Морбили

Много заразен вирус причинява морбили. Обикновено това води до кафеникав петна обрив, но може да се развият други симптоми преди да се появи обривът. Те включват треска, бели петна вътре в устата и хрема. сърбеж или болезнен обрив по ръцете или краката или и двете. Най -често се среща при деца под 5 години.

Това е заразен вирус, който може да се разпространи през секрети на носа и гърлото, изпражнения или краста и мехури.

настрана от обрив , Други симптоми включват треска, възпалено гърло и рани на устата.

7. Ухапвания

дървеници, които са приблизително с размерите на маковите семена, могат да причинят много видими и сърбящи кавги и обриви.

Хората, които са силно чувствителни или алергични към дървениците, може да се нуждаят от антихистамини към Намалете сърбежа.

Обикновено отнема професионалисти за премахване на дървеници. Някои от тези методи обаче могат да помогнат.

Акалата на крастата, която е невидима за просто око, също може да причини сърбящ обрив. Човек може да развие краста след директен контакт с човек, който има състоянието или чрез контакт със заразени предмети. Крастата се лекува лесно, но изисква лекарства, отпускани по лекарско предписание.

8. Инфекциите

инфекциите могат да причинят сърбящ обрив върху различни части на тялото.

трихофития е гъбична инфекция, която причинява кръгъл, червен или кафяв сърбящ обрив с по -дебел ръб.

кракът на спортиста е трихофития, който се развива на крака на човек. Въпреки това, той може да се разпространи от една част на тялото в друга.

и кракът на трихофития, така и на спортист изискват противогъбични кремове, спрейове или понякога перорални лекарства за лечение.

Обобщение

Ефективно лечение на сърбеж обрив зависи от причината.

Някои обриви, като тези, дължащи се на отровен бръшлян, ще изчезнат сами. Други, като псориазис, са склонни да бъдат състояние през целия живот.

Има много причини, поради които човек може да има сърбеж обрив. Това може да е страничен ефект от по -тежко основно състояние. Човек трябва да види лекар, ако са загрижени за причината за техния обрив.

Индивидите с дълготрайни или необясними обриви трябва да видят лекар за облекчаване на симптомите.

Възможно е да се Управлявайте повечето обриви, включително тези, причинени от по -сериозни медицински състояния, с медицинско лечение.

 • Атопичният дерматит/екзема

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от Рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents